Yönetmelik-Mevzuat

Yönetmelik-Mevzuat

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON

DAİRESİ BAŞKANLIĞI YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç ve Kapsam

Amaç

Madde l — Bu Yönetmelik Yüzüncü Yıl Üniversitesi Merkez Kütüphanesinin tanımını, görev ve çalışma esasını belirlemek amacı ile düzenlenmiştir.

Kapsam

Madde 2 — Bu Yönetmelik Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile Merkez Kütüphanesi ve kurulacak diğer birim kütüphaneleri ve bunlar­la ilgili faaliyet ve esaslarını kapsar.

İKİNCİ BÖLÜM

 Kuruluş

Madde 3 — Üniversite Kütüphaneleri, Üniversitenin Eğitim ve öğretimini destekle­mek ve araştırma, öğretim ve eğitim ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan ve hizmet ve­ren kurumlardır.

Üniversite Kütüphaneleri bu amacı gerçekleştirmek üzere;

a) Gereken her türlü bilgi ve belgeyi sağlar,

b) Sağlanan bilgi ve belgeleri bütün araştırmacıların, üniversite öğrencilerinin ve ça­lışanlarının 'kullanımına sunulacak şekilde düzenler.

Madde 4 — Üniversitedeki kütüphane hizmetlerinin (sınıflandırma sistemi, konu baş­lığı, satın alma) tek bir merkezi kütüphane çerçevesi içinde örgütlenmesi ve yürütülmesi esastır.

Merkez kütüphaneye bağlı olmak ve teknik hizmetleri merkezi kütüphaneden yürü­tülmek şartıyla, merkez kampusun bulunduğu yerleşim alanı dışındaki diğer kampüsler ile gerektiğinde akademik birimler için birer birim kütüphanesi kurulabilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yönetim

Madde 5 — Üniversitedeki kütüphane hizmetleri bu Yönetmelik hükümleri çerçeve­sinde Daire Başkanlığı, Daire Başkanlığı'na bağlı Şube Müdürlüğü ile birim kütüphane yöne­ticileri tarafından düzenlenir ve yürütülür. Bu Yönetmeliğin 3 üncü maddesi uyarınca kuru­lan kütüphaneler, Daire Başkanlığı'nın genel gözetim ve denetimi altında görev yaparlar.

Madde 6 — Daire Başkanı’nın atanması, görev ve yetkileri;

a) Tercihen kütüphanecilik eğitimi görmüş ve konusunda tecrübeli kişiler arasından 2547 sayılı Kanun'un ilgili maddeleri uyarınca atanır,

b) Birim kütüphanelerinin yöneticileri, tercihen kütüphanecilik eğitimi görmüş dene­yimli kişiler arasından atanır. Bu yöneticiler ve birim yöneticilerinin diğer teknik ve idari per­soneli birim yöneticilerine bağlıdır. Kütüphane ile ilgili tüm işlemler için Kütüphane ve Do­kümantasyon Daire Başkanı birim kütüphane yöneticileri ile koordineli olarak çalışır,

c) Kütüphane ve dokümantasyon hizmetlerinin aksamadan yürütülmesi için gerekli yönetmelik, yönerge, plan ve programı hazırlamak, Rektörün onayından sonra uygulanması­nı sağlamak,

d) Kütüphane hizmetlerinin aksamadan yürütülebilmesi için yeterli kadroyu oluştu­rup, iş bölümü ve personeli üzerinde genel eğitim ve denetim görevini yapmak,

e) Kütüphanecilik alanındaki gelişmeleri izleyerek yeni teknolojinin kütüphaneye gir­mesi için çalışmalar yapmak, bu konuda yurtiçi-ve yurtdışındaki seminer ve konferansları iz­lemek,

f) Teknik Ve okuyucu hizmetlerinin standardizasyonunu sağlamak, denetimini yap­mak,

g) Kütüphane hizmetlerinin gerektirdiği diğer çalışmaları yapmak,

h) Kütüphane ve dokümantasyon hizmetleri hakkında yıllık faaliyet raporunu her yıl Ocak ayı içinde Rektörlüğe sunmak,

ı) Kütüphanenin yıllık giderlerini göz önüne alarak düzenlenen bütçe taslağını Rektör­lüğe sunmak,

Madde 7— Şube Müdürü;

Şubesiyle ilgili görevlerde, Daire Başkanlığı'nca verilen görevleri yerine getirir. Da­ire Başkanı .görevde bulunmadığında başkanlığa vekalet eder.

Tercihen kütüphanecilik eğitimi görmüş kişiler arasından atanır ve şube müdürünün yetki ve sorumluluğuna sahip olarak aşağıdaki görevleri yapar;

a) Kütüphanelerinde verilecek hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından yapılan düzen­lemeler çerçevesinde yürütmek,

b) Kütüphanelerince ihtiyaç duyulan araç, gereç ve diğer her türlü kütüphane materyalini Daire Başkanlığı'na bildirmek,

c) Her yıl Aralık ayı içinde hazırlayacağı faaliyet raporunu Daire Başkanlığı'na sun­mak,

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

 Kütüphane Hizmetleri

Madde 8 — Kütüphane hizmetleri "Teknik Hizmetler" ve "Okuyucu Hizmetleri" ol­mak üzere ikiye ayrılır ve Şube Müdürlerinin sorumlulukları altında yürütülür.

Teknik Hizmetler

Madde 9 — Teknik Hizmetler; bütün kütüphane materyalinin (kitap, süreli yayın, tez, broşür, gör-işit gereçler vb.) seçiminden okuyucuya sunulacak duruma getirilişine kadar olan işlerin tamamıdır.

Madde 10 — Teknik Hizmetleri oluşturan servisler.

a) Sağlama Servisi: Üniversite eğitim ve öğretimini desteklemek ve araştırmalarda yardımcı olmak Üzere araç, gereç, kitap, süreli yayın vb. temin etmek,

b) Kataloglama ve Sınıflandırma Servisi: Kütüphanelere sağlanan tüm materyalleri en uygun sisteme göre düzenlemek ve kullanıcıların yararlanmasına sanmak,

c) Süreli Yayınlar Servisi: Üniversitede eğitim ve öğretimi destekleyecek ve yardım­cı olacak süreli yayın koleksiyonunu oluşturmak üzere süreli yayınların seçimini, satıh alın­masını ve değişimini yapmak ve belli bir düzen içinde kullanıma sunmak,

d) Yıpranan materyalin onarımı ve ciltlenmesi,

e) Bağış yoluyla gelen ve fiyatları belli olmayan materyalin, Değer Takdir Komisyonu tarafından tespit edilen değer üzerinden demirbaş kayıtlarına geçirmek,

f) Kütüphane koleksiyonuna yeni katılan materyalin bir düzen içerisinde üniversite içine duyurulmasıdır.

Okuyucu Hizmetleri

Madde 11 — Okuyucu Hizmetleri aşağıdaki faaliyetleri kapsar :

a) Danışma Hizmetleri:

Kütüphane düzeninin ve koleksiyonunun üniversite içinde ve dışında tanıtıldığı, öğ­retim elemanlarına bibliyografya taramaları konusunda yardımcı olunan, yeni çıkan yayınla­rın duyurulduğu, enformasyon hizmetlerini yürütmek ve kütüphanenin kullanımına yardımcı olmak amacıyla eğitim programlarının düzenlendiği danışma hizmetleri.

b) Ödünç Verme Servisi:

Kütüphane koleksiyonu kütüphane içi ve dışı dolaşımı sağlamak ve denetlemekle gö­revli servistir.

c) Görsel-İşitsel Hizmetleri:

Eğitim, öğretim ve araştırmayı destekleyerek görsel-işitsel araç ve gereçlerini seç­mek, sağlamak, çoğaltmak ve belli bir düzen içinde hizmete sunmaktır.

d) Kütüphaneler Arası İşbirliği Hizmetleri:

Kullanıcıya araştırma ve eğitim çalışmaları için gerekli olan ancak kütüphanede bu­lunmayan materyali, diğer kütüphanelerden yada gerektiğinde yurt dışından sağlamaktır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Kütüphaneden Yararlanmak

Madde 12_— a) Üniversite öğretim elemanları, personeli ve öğrencileriyle diğer üni­versite mensupları ve dışarıdan gelen tüm araştırmacılar Rektörlükçe belirlenen kurallar için­de kütüphanelerden yararlanabilir.

b) Okuma salonundan yararlanan okuyucular alarm sistemi uyardığı takdirde ellerin­deki materyali kütüphane görevlisine göstermekle yükümlüdür, izinsiz olarak materyal çıkar­maya teşebbüs edenler için gerekli tedbirler alınarak yasal yollara başvurulur.

Ödünç Verme

Madde 13 — a) Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim elemanları, personel ve öğrencile­ri kütüphaneden ödünç kitap alabilirler.

b) Üniversiteler arası işbirliğinin gereği olarak Üniversite Kütüphaneleri diğer üniver­sitelerin öğretim elemanlarının ve öğrencilerinin yararlanmasına açıktır. Ancak bunlar kütüphanelerimizdeki materyali kendi kütüphaneleri aracılığıyla ödünç alabilirler.

Ödünç Vermede Uygulanacak Kurallar ;

Madde 14 — a) (Değişik: RG 13/11/2001-24582) Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim elamanları, personel ve öğrencileri kütüphaneden ödünç materyal alabilmeleri için Daire Başkanlığınca verilen barkotlu kütüphane kartına sahip olmaları gerekir. Barkotlu üye kartı olmadan ödünç kitap ve diğer materyal ödünç verilmez.

b)(Değişik: RG 13/11/2001-24582) Öğretim elemanları, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, lisans ve ön lisans öğrencileri ile idari personele en çok kaç kitabın ödünç verileceği ve ne kadar süreyle ödünç verileceği Daire Başkanının önerisi ile Rektör tarafından belirlenir.

c) Gerektiğinde Daire Başkanlığı, ödünç verme süresi dolmadan ödünç verilmiş ma­teryali geri isteyebilir.

Ödünç Verilemeyecek Kitap ve Diğer Materyaller

Madde 15 — Aşağıda belirtilen kütüphane materyalleri kütüphane dışına ödünç veri­lemez.

a) Ansiklopedi, sözlük, atlas, vb. danışma kaynaklan,

b) Süreli yayınlar,

c) Basılı olmayan tezler,

d) Yazma ve basma nadir eserler,

e) Harita ve slaytlar,

f) Birimlerce tespit edilen sayılan tükenmiş veya ayrılmış eserler,

g) Müzik notaları,

h) Koleksiyon parçalan, sanatsal materyaller vb.,

ı) Kütüphane dışına çıkarılmasında Daire Başkanlığı'nca sakınca görülen diğer ma­teryaller.

Ödünç Vermede Alınacak önlemler

Madde 16 — a) Öğrenciler mezun olduklarında ve kayıtlarının silinmesi durumunda kütüphaneden ilişik kesme belgesi almak zorundadırlar. Bu konuda Rektörlük öğrenci İşleri Daire Başkanlığı, Dekanlıklar, Enstitü ve Yüksekokul Müdürlükleri ile diğer birimler arasın­da işbirliği yapılır. Kütüphaneye borçlu olan öğrencilere ilişik kesme belgesi verilmez.

b) Üniversiteden emekli olan veya istifa nedeniyle ayrılan yada görevlendirme veya askerlik sebebiyle bir süre üniversiteden uzaklaşan öğretim üyeleri ve üniversite personeli ödünç aldıktan kitapları geri vererek merkez kütüphaneden çıkış almak zorundadırlar. Bu iş­lem Daire Başkanlığı ve Personel Daire Başkanlığının işbirliği ile yürütülür.

c) Kullanıcı ödünç aldığı materyali iyi kullanmakla ve belirtilen iade tarihinde geri vermekle yükümlüdür.

d) Kullanıcılar ödünç aldıkları materyali ödünç verme süreleri sonunda iade etmedik­çe yeni kitap Ve diğer materyal ödünç alamazlar.

 

Gününde İade Edilmeyen Kitap ve Diğer Materyal

Madde 17 -(Değişik: RG 13/11/2001-24582) a) Ödünç aldığı kitap ve diğer materyali en geç ödünç verme süresi sonunda iade etmeyen veya süresini uzatmayan kişiden, başkaca hiçbir işleme gerek bulunmaksızın, süre sonunu izleyen günden itibaren geçen her gün için para cezası alınır. Yıl içinde uygulanacak günlük ceza miktarı her yıl Daire Başkanının önerisi ile Rektör tarafından belirlenir. Kendisine gecikme cezası uygulanmasına başlanmış olan bir kişiye, ödünç aldığı materyali iade etmediği ve tahakkuk eden gecikme cezası miktarının tamamını ödemediği sürece, hiçbir şekilde başka bir kitap veya materyal ödünç verilmez.

b) Gecikme cezası uygulanan gün sayısının 30 (otuz) günü aşması halinde, kütüphane yöneticileri, gecikme cezasını uygulamaya devam etmekte veya o kitap veya materyal hakkında kaybedilmiş gibi işlem yapmakta serbesttirler.

c) Üniversite öğretim elemanları ve personeline ait ödenmeyen para cezaları aylıklarından kesilir. Gecikme cezaları, Yüzüncü Yıl Üniversitesi bütçesine gelir olarak kaydedilir. Gelir olarak kaydedilen bu para Rektörün onayı ile kütüphanenin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılır.”

Ödünç Alınan Kitap ve Materyalin Yıpratılması ve Kaybı

Madde 18 — Ödünç Alınan Kitabın Yıpratılması, Kaybı ve Kütüphane Dışına İzinsiz Kitap veya Materyal Çıkarma;

a) Yıpratılan ve kaybedilen kütüphane materyali öncelikle piyasadan aynen temin et­tirilir.  

b) (Değişik: RG 13/11/2001-24582)  Yıpratılan ve kaybedilen yayının temini mümkün olmadığının tespiti halinde materyalin Kütüphane Değer Takdir Komisyonunca belirlenen değeri (barkotlu etiketler, manyetik şerit ve cilt masrafı) ve varsa tahakkuk eden gecikme cezası Yüzüncü Yıl Üniversitesi bütçesine gelir olarak kaydedilir.

c) kütüphane dışına izinsiz kitap veya herhangi bir materyal çıkaran, buna teşebbüs eden yahut kütüphanedeki kitaplara veya diğer materyale zarar veren öğrenciler olayın nite­lik ve ağırlığına göre Yükseköğretim öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nin 6/a, 7/a veya 8/a maddesine göre cezalandırılır. Fiillerin tekerrürü halinde aynı Yönetmeliğin 12nci maddesi uygulanır.Bununla ilgili soruşturma ve cezalandırma, anılan yönetmelik hükümleri çerçevesin­de yapılır.

Değer Takdir Komisyonu     

Madde 19 -(Değişik: RG 13/11/2001-24582)  Kütüphaneden sorumlu Rektör Yardımcısı Başkanlığında Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı, Daire başkanlığında görevli Uzmanlar ve Şube Müdürlerinden oluşur. Değer Takdir komisyonu üye sayısı en az üç en fazla beş kişiden oluşur. Değer Takdir Komisyonunun kararları Rektörün onayından sonra kesinlik kazanır.

Kütüphaneye alınması istenilen (Kitap, süreli yayınlar, elektronik bilgi kaynakları, mikrofilm, cd-rom, vcd, disket v.s.) materyallerin seçimi ve fiyatı belli olmayanların fiyat takdirini yapar.

 

Değer Takdir Kıymet Komisyonu

a) Kütüphaneye alınması istenilen (kitap, periyodik, mikrofilm, disket v.s.) materyal­lerin seçimi ve fiyatı belli olmayanların fiyat takdirini yapar.

b) Kütüphaneye ait kaybedilen kitap ve diğer materyalin, genel demlendirmesini ya­parak günün rayiç değeri üzerinden değer takdirini yapar.

c) Kütüphaneye bağış yoluyla gelen ye fiyatı belli olmayan materyalin değerini takdir ederek demirbaş kayıtlarına geçirilmesini sağlar.

Yetki 

Madde 20 — a) Bu Yönetmelikte bulunmayan ve daha sonra ihtiyaç duyulan düzen­lemeler, başkan tarafından hazırlanan ve Rektörce onaylanan ilkeler çerçevesinde düzenlenir.

b) Birim kütüphanelerinde 19 uncu maddede belirtilen kütüphane komisyonunca ha­zırlanan ve birimin ilgili kurullarından geçirilen hükümler çerçevesinde yürütülür.

Yürürlük

Madde 21 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 22 —Bu Yönetmelik hükümlerini Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü yürütür.

(Resmî Gazete Tarihi: 04.04.1997 Resmî Gazete Sayısı: 22954)

85829
Basılı Kitap
186521
Elektronik Kitap
58111
Elektronik Dergi
37
Veritabanları
5912
Ödünç Alınan Kitap
66802
Kullanıcı Sayımız